Salut comunitària

El projecte EASY “No és fàcil parlar-ne” és un projecte europeu Daphne que porta a terme l’Associació Valentes i Acompanyades junt amb un partenariat de 5 socis liderats per Heuni (European Institute for Crime Prevention and Control) de Finlàndia, l’associació Solwodi d’Alemanya, la Universitat de Lleida i l’Immigrant Council of Ireland Limited by  Guarantie.

El projecte té com a objectius principals:


1) Augmentar la participació i el lideratge de la comunitat per abordar les pràctiques, reforçar el diàleg i la consciència sobre els matrimonis forçats, sobre les necessitats de les víctimes i l’accés als serveis de suport.

2) Augmentar la capacitats dels professionals per abordar els matrimonis forçats, mitjançant una millor identificació  i una millor cooperació multi-agència.

3) Incrementar l’intercanvi transnacional de bones pràctiques en el suport a les víctimes de matrimonis forçats.


El projecte té una durada de dos anys i la nostra associació hi participa dinamitzant 4 grups de dones a l’Alt Empordà i Girona.


El programa  neix de les necessitats expressades per les pròpies dones migrades en el camp de la salut en els processos de dinamització comunitària que ha promogut la nostra associació des del 2019.

L’objectiu ha estat reforçar l’equitat en l’exercici del dret a la salut i l’accés al sistema de salut de les dones d’origen migrat al territori introduint la perspectiva intercultural i de gènere.

Liderat per l’Equip d’Inclusió del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la nostra associació s’ha fet càrrec del treball comunitari, dinamitzant sessions amb dones migrades d’origen marroquí, senegalès i gambià i amb professionals sanitaris a l’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala, en el municipi de Sant Pere Pescador.

Aquestes sessions  han permès elaborar un diagnòstic participatiu que ha situat al mateix nivell el coneixement expert dels professionals sanitaris i el coneixement situat i de vida de les dones migrades.

El programa ha facilitat també la creació d’una guia en medicina tradicional per als professionals sanitaris i sis vídeos divulgatius traduïts en sis idiomes en temes relacionats amb l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva.

Aquest programa ha estat finançat per la Convocatòria Interculturalitat i Acció Social 2020 de la Fundació Bancària La Caixa i va tenir una durada d’un any.

 El programa Habiba va rebre el 1r Premi de Recerca en Serveis Socials del departament de Drets Socials de la Generalitat el mes de juny de 2023.

Famílies i escola

El projecte Diversitat Intercultural, Famílies i Centres Educatius neix de la  necessitat de treballar i facilitar una relació més activa entre les famílies d’origen migrat i els centres educatius.

Promogut per l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del  Consell Comarcal de l’Alt Empordà, el projecte s’ha desenvolupat a l’Escola Ruiz Amado de Castelló d’Empúries, amb el finançament de l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament i el suport de les àrees de Benestar i Joventut del municipi.

 La nostra associació ha dinamitzat un grup de dones d’origen migrat, mares d’alumnes de 4t de primària. S’ha creat un espai de confiança on aquestes dones han pogut expressar i compartir l’expertesa de vida gràcies a la sororitat, la proximitat, l’escolta activa i l’empatia pel coneixement de la cultura d’origen. Espai en què s’ha treballat el vincle i la relació amb el centre escolar.

 Aquesta experiència ha permès identificar nous àmbits de treball en el si de la comunitat educativa i del municipi.

En el projecte també han participat professionals de l’escola Ruiz Amado per detectar necessitats i treballar des del creuament de sabers i pràctiques.

Formació adreçada a mares i pares que formen part de la Junta de les AFES de l’escola l’Amistat (Figueres) i l’escola Àgora (Girona) per incloure la perspectiva intercultural a l’estructura, la gestió d’activitats i les formes de participació. Temporalitat febrer-juny 2023.

Dinamització comunitària per a la convivència i la cohesió social

La nostra Associació participa en el Grup Motor del projecte Jugar als Barris Cocreació comunitària d’un itinerari de jocs al Parc Bosc de Figueres que ha posat en marxa el Museu del Joguet de Catalunya.

El projecte té com a objectiu cocrear un itinerari de jocs efímer al parc Bosc amb els veïns i les veïnes del barri Juncària-Parc Bosc, Habitatges del Parc, Món Millor i Bon Pastor de Figueres. El projecte convida a tots els veïns i veïnes de totes les edats i orígens, infants, joves, famílies i gent gran del barri Juncària-Parc Bosc per potenciar el joc en comú, generar vincles i xarxes de relació entre tots els participants.

 

La nostra associació ajuda a fer difusió del projecte en les comunitats d’origen migrat del barri i dona suport a la dinamització de les sessions de cocreació de jocs al Parc Bosc.

 

El projecte es pot seguir a les xarxes socials: #JugarBarris

 

Si voleu més informació del projecte, cliqueu en aquest enllaç.

La nostra associació ha creat junt amb el Museu del Joguet de Catalunya el joc Nannido-La vida en Joc.

Nannido: La Vida En Joc és una revisió del tradicional joc de l’oca, on els i les jugadores es posen a la pell de les persones migrades i coneixen les dificultats que es poden trobar en el procés migratori. Les caselles del joc descriuen alguns dels entrebancs que es troben pel camí, però també les oportunitats. L’objectiu del joc és posar en valor tots els orígens i apropar les diverses cultures, sensibilitzant i fomentant els valors que reforcen la convivència i milloren la societat.

 

Nannido vol dir “persona que migra” en fula, una llengua que es parla a diversos països del continent africà, com Senegal, Burkina Faso, Guinea, Níger, Nigèria i Camerun, entre d’altres.

La nostra Associació utilitza aquest joc per dinamitzar tallers i sessions de sensibilització amb grups i professionals.

 

També hem participat en el disseny de l’activitat escolar Nannido, la vida en joc, un recorregut multicultural que dona visibilitat a les persones migrades a través dels joguets del Museu i del joc. Podeu trobar la informació d’aquesta activitat en aquest enllaç.

Recerca-acció

La nostra associació va participar en el procés de recerca-acció promogut per l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que ha permès elaborar el primer diagnòstic sobre la situació de les dones migrades a l’espai català transfronterer.

Aquest diagnòstic, elaborat en el marc del microprojecte transfronterer Xarxa de treball transfronterera per acollir i acompanyar dones migrades a l’Espai Català Transfronter, ha estat finançat per la convocatòria de subvencions Eurodistricte de la Casa de la Generalitat a Perpinyà i es va portar a terme conjuntament amb l’associació Secours Catholique de Perpinyà.

 

L’objectiu d’aquest procés de recerca-acció va ser el de facilitar elements d’anàlisi i de reflexió per fer avançar la cooperació transfronterera en l’àmbit de la intervenció social i de l’atenció a les dones d’origen migrat a l’Espai Català Transfronterer.

La nostra associació va dinamitzar un grup de dones d’origen migrat de la comarca que ha facilitat l’anàlisi qualitativa i la detecció de necessitats a nivell transfronterer.

Cooperació transfronterera

La nostra associació participa en el microprojecte transfronterer l’empoderament de dones migrades a l’Espai Català Transfronterer, promogut per l’associació Sécours Catholique de Perpinyà. Acompanyem un grup de dones d’origen migrat d’aquesta entitat francesa al llarg de 5 sessions que tenen lloc a Figueres i Perpinyà amb la finalitat de compartir experiència i coneixement.

Micro-Projet “Le développement du pouvoir d’agir des femmes migrantes dans l’Espace Catalan Transfrontalier”. Soci portador del projecte : Secours Catholique Caritas France Délégation Aude Roussillon. 5 sessions de treball i document de conclusions. IRTS Perpignan.